Hoe je interieurontwerp je welzijn kan verbeteren

Holistisch wonen wint de laatste jaren steeds meer terrein. Zeker nu ontwerpers en architecten wereldwijd beseffen hoe belangrijk het is om ruimtes te ontwerpen waarin het welzijn van mensen centraal staat.

Transparant 500x500

Welzijn integreren in de ontwerpfase

et begrip ‘welzijn’ vinden we overal in ons leven terug, van lichaamsbeweging, fitness, huidverzorging en voeding tot leuke ervaringen, waardevolle sociale contacten, ontspanning, mindfulness en slow living. Welzijn impliceert ook het leven in ruimtes die een positief effect hebben op zowel lichaam als geest.

Interieurontwerpen die vertrekken vanuit welzijn, leggen de focus op een woon- of werkomgeving die de fysieke gezondheid en de emotionele mindset beïnvloedt. Daarvoor is het belangrijk om een omgeving te creëren die onze zintuigen stimuleert, de productiviteit verhoogt en die ontspanning faciliteert.

Wij geven graag enkele eenvoudige technieken mee die je thuis kunt toepassen voor je eigen oase van welzijn.

Kleur

Kleuren voor de woning worden meestal gekozen op basis van persoonlijke smaak. Ze oefenen echter wel een grote invloed uit op onze gemoedstoestand en ons welzijn. Er valt heel wat te vertellen over kleurgebruik, waardoor het vaak het uitgangspunt is bij een interieurontwerp.

Neutrale en natuurlijke tinten zouden een kalmerende werking hebben, rood stimuleert, groen zorgt voor balans, geel geeft energie en blauw verzacht. Daarnaast spelen kleurtinten en -schakeringen ook een belangrijke rol, want die roepen bij elk van ons verschillende emoties op.

Verlichting

De verlichting beïnvloedt de volledige sfeer in een ruimte. Natuurlijk zonlicht blijft sowieso de meest gegeerde lichtbron. Deze draagt immers bij tot een gelukzaliger gevoel en betere prestaties. Het aantal en de grootte van de ramen beïnvloeden de hoeveelheid natuurlijk licht. Als er natuurlijk licht is, benut het dan ten volle.

Je kan zelfs overwegen de kamer zodanig in te delen dat je de natuurlijke lichtinval optimaal kan gebruiken en dat je meubilair het licht extra accentueert: denk aan lichte of witte muren, gekleurde spreien, kussens, beddengoed of accessoires die een luchtige, fris sfeer in de kamer brengen.

Ruimte en natuurlijke elementen

De ruimte en de grootte van een kamer kunnen een grote impact hebben op de stemming van de bewoner. De hoogte van het plafond kan een gevoel van vrijheid geven of net benauwd aanvoelen. Hogere plafonds beïnvloeden de onderbewuste beleving van de ruimte en de omgeving, waardoor je stemming aanzienlijk verbetert en je creativiteit toeneemt.

Hou je van een industriële stijl, dan kan je meer hoogte creëren door de plafondstructuur bloot te leggen.

 

Transparant 500x500
Transparant 500x500

Planten

Planten in huis halen verhoogt je concentratie- en geheugenvermogen en verbetert je humeur. Planten hebben tal van eigenschappen: sommige verspreiden stoffen die je gemoed positief beïnvloeden, die stress verminderen en de lucht zuiveren. Let op met het gebruik van cactussen en bloemen met sterke geuren, want die kunnen afleiding en irritatie veroorzaken.

Texturen en vormen

De textuur en vorm van je meubilair kan bepaalde emotionele reacties opwekken. Volgens de oude Feng Shui-leer moeten de vormen en meubelen in een kamer de natuurlijke elementen voorstellen, zoals aarde, water, hout, metaal en vuur. Rijke texturen bevorderen het gevoel van comfort en geluk, terwijl metalen voorwerpen, zoals klokken, vazen en lampen kracht en onafhankelijkheid versterken. Houten elementen in een kamer worden dan weer geassocieerd met gezondheid en persoonlijke groei.

Volgens hetzelfde principe moeten meubels zo worden geplaatst dat er geen ‘dode ruimte’ ontstaat. Meubels die tegen een muur staan, kunnen negatieve energie opwekken. Positioneer de meubels liever op een manier waarbij de energie vlot door de kamer kan stromen. Evenwicht is bij deze belangrijker dan symmetrie.

Creëerde je een omgeving waarin welzijn centraal staat? Deel je look en inspireer anderen via onze socialmediakanalen.

Transparant 500x500